O nás Program Kontakt Fotogalerie Mapa Staršovstvo
Interiér Exteriér Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Uhříněvsi a Říčanech
Banner

Uhříněves 18.12.2022 Mt 2,1-12 dětské (Jiří Ort)

odt download 

Uhříněves 18.12.2022

Pozdrav: Milé děti, milé sestry, milí bratři, vítám vás na dnešních bohoslužbách ve 4. neděli adventní, na které jsme byli pozváni z Boží lásky a milosti.

Píseň: 173.1 Zvedněte brány svrchků svých

Introit: Lid, který chodí v temnotách, uvidí velké světlo; nad těmi, kdo sídlí v zemi šeré smrti, zazáří světlo. (Isa 9:1 CEP)

Píseň: 478 Čas radosti, veselosti

Modlitba: Pane Bože, náš Otče, na dnešní den jsme se těšili, máme z něj radost. Těšíme se, že budeme spolu, že si budeme navzájem dělat radost. A do toho našeho těšení přichází Tvé pozvání, nabídka, připomenutí, že ta naše touha obdarovat se, že naše radost roste z Tvého daru, z radosti, kterou jsme dostali od Tebe.

A tak se těšíme na tuto společnou chvíli ve společenství Tvé církve, při naslouchání a promýšlení vánočního evangelia. Moc Tě prosíme, naplň naše srdce vděčností za toto setkání, ale především za zprávu, kterou dnes uslyšíme. Prosíme, aby radost z ní přesáhla zdi naší modlitebny, modliteben a kostelů po celém světě, a do lidských srdcí vstoupila Tvá láska. Aby se náš svět stále proměňoval do podoby Tvého království.

Amen.

Čtení: Mt 2,1-11

Píseň: 489 V tmách čekáme Tvůj Kriste jas

Text: Mt 13,45-46

Haleluja. Nebesa se zaradují, rozjásá se země, vstříc Hospodinu, že přichází, že přichází soudit zemi. Haleluja. (Psa 96: 11a.13a CEP)

Máme před sebou Ježíšovo podobenství. By jeden bohatý muž a kupoval perly. Byl to obchodník, perly nakupoval a zase prodával. A měl se dobře.

Děti, když se měl ten obchodník dobře, co asi všechno měl? Co to znamená – mám se dobře? Měl dům, určitě. A krásný dům. Takový obchodník s perlami nemůže mít nějakou chatrč. My jsme děti, byli v Izraeli, a tam jsme navštívili takové městečko kousek od Nazareta. A viděli jsme tam vilu. Zbytky staré vily z Ježíšovy doby. A pan průvodce nám vyprávěl, že v té vile měli i vodovod a všechny možné vymoženosti. A my jsme jenom koukali. A já si tak představuji, že takovou vilu měl i ten obchodník s perlami. Na podlaze měl krásnou mozaiku, velký obraz sestavený z kaménků. Co tam ještě mohl mít? Židle, stůl, postel, to určitě. A spoustu krásného oblečení, takový obchodník s perlami nemůže chodit oblečený jako vandrák. A taky tam měl perly, které nakoupil a ještě neprodal. Skutečně se nemusel bát o budoucnost.

No, a tenhle obchodník jednou u kupce uviděl krásnou perlu. Podívejte se, jaká je krásná. A hned se ptal, za kolik by si ji mohl koupit. No a děti, kolik myslíte, že stála? Hrozně moc. Obchodník se až lekl. Vlastně by musel prodat všechno, co měl, aby ji získal. Co s tím? Necháme ho přemýšlet.

Píseň: S338 Tobě, Pane, dík

Proč my si to vlastně vyprávím právě dnes, 4. neděli adventní, poslední neděli před vánočními svátky? Hned vám to řeknu. Kdysi žili kdesi v Persii 3 mudrci. To už vánočně zní, co říkáte? Řekli byste mi, kdo je to mudrc? To byl vzdělaný muž, který uměl rozlišit věci důležité od těch nedůležitých. Uměl vysvětlovat, co jaká událost znamená nebo by mohla znamenat. V těch dávných dobách to také byli hvězdáři, protože byli přesvědčení, že z hvězd mohou vyčíst všechno důležité pro život. Takový perský mudrc byl důležitý muž. Chodil k němu pro radu sám král. A tak si mudrců všichni vážili.

Ti mudrci se také nemuseli bát o budoucnost. Je hezké žít někde, kde si vás váží. Jednou naši tři mudrci uviděli – hvězdu. (obr.) Podívejte se, jakou krásnou. A protože to byli mužové moudří, pochopili, že se tu stalo něco důležitého. Byli přesvědčení, že tato hvězda znamená, že se narodil král, král Židů.

Dobře – a co s tím? Obchodník uviděl nádhernou perlu. Mudrci uviděli hvězdu. Obojí mohlo změnit život. Nebo si také mohli říci – to je jen krásný sen – nebudu kvůli tomu riskovat všechno, co mám. Obchodník i mudrci stojí před rozhodnutím.

Obchodník skutečně všechno prodal a koupil vzácnou perlu.

A mudrci? To až po písničce.

Píseň: S133 Vánoční

A co naši mudrci? Ti se vydali za hvězdou. To dobře víme, jsou součástí příběhu, který dobře známe. Jen je dobré si uvědomit, že rozhodnutí, které udělali, nebylo lehké. Nebylo jen tak. Opustili místo, kde něco znamenali a odešli někam, kde je nikdo neznal. Uviděli hvězdu. A všechno opustili a šli se poklonit tomu neznámému králi. (obr.)

Šli za hvězdou. A hvězda se chovala nějak divně. Najednou se jim ztratila. Jako kdyby se obchodníkovi ztratila ta drahocenná perla. Nebo to bylo proto, že se nechali zlákat představou královského dítěte v královském paláci? To nevíme. Nebo jsme se prostě měli dozvědět, že hledat zaslíbeného krále v palácích, je hloupost?

Mudrci vyšli z královského paláce a ono ejhle - najednou se hvězda objevila. Objevila se před nimi na cestě do Betléma. Mudrci se moc zaradovali.

Ale podívejte se, kam je hvězda dovedla. Tentokrát ne do paláce. Ale k obyčejnému domku, jakých bylo spousta. Ani žádná vila v které žil obchodník s perlami. Ale mudrci hvězdě důvěřovali. Vešli dovnitř a uviděli – miminko. Obyčejné miminko obyčejných rodičů. Tak si to asi nepředstavovali, když vyráželi za hvězdou až z daleké země.

Podívejme se na obrázek. (obr.) Vypadají zklamaní?

Ne, měli radost, že je hvězda dovedla až k cíli. O tom vůbec nepochybovali. Odevzdali všechno, co měli pro miminko připravené jako dary. A celí šťastní odjeli domů. (obr.)

Víckrát se o těchto mudrcích v Bibli nevypráví. Víc o nich nevíme. Nevíme, jestli šťastně dojeli, jestli se doma v Persii znovu stali uznávanými rádci nebo jestli už na ně všichni zapomněli. Ani o obchodníkovi s perlami nevíme, jak to s ním dopadlo.

Co ale víme je, že jim Pán Bůh dal rozpoznat vzácnost svých darů a oni je s radostí přijali. A proto si to vyprávíme právě o Vánocích. Protože jsme i my dostali veliký dar. Pán Bůh je s námi. To znamená zpráva, že se nám narodil Spasitel. Proto se radujeme, proto si dáváme dárky. Proto se smíme těšit, že budeme jeden druhému dělat radost. A to nejen o Vánocích. Pán Bůh nám v tom pomáhej.

Amen.

Píseň: 496 Dítě v chlévě leží

Básničky:

Píseň: 464 Narodil se Kristus Pán

Ohlášky:

Přímluvná modlitba: Pane Bože, děkujeme. Děkujeme za svědectví, které jsme směli slyšet a vidět. Děkujeme za svědectví o tom, že si nevybíráš podle lidských měřítek, za kým přicházíš, koho chceš povzbudit a potěšit. Chceme Ti dnes odevzdat všechny, o které máme starost, o kterých víme, že mají trápení a potřebují poznat naději vánočního poselství.

Prosíme za ty, kteří se o sebe nemohou postarat a trápí je to.

Prosíme za nemocné.

Prosíme za ty, kteří ztratili domov.

Prosíme za všechny, kteří nemají základní podmínky k životu.

Prosíme za ty, kteří mají starost o své děti a jsou v situaci, kdy jim nemohou poskytnout podporu, jakou by chtěli. Prosíme za matky s dětmi v azylových domech.

Prosíme za rodiny, kde jsou vánoce chvílí smutku, protože podtrhují neporozumění.

Prosíme také za Tvoji církev. Prosíme, aby do všeho toho, co kolem sebe vidí, dokázala vstupovat slovem naděje i skutkem pomoci.

Prosíme za sbory církví, které jsou svázány svojí ekonomickou situací a ztrácí tak základní výhled naděje tohoto času.

Smiluj se nad námi všemi a pomáhej nám vidět a naslouchat a nalézat pomoc.

Vyslyš naši společnou modlitbu: „Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno Tvé. Přijď království Tvé. Buď vůle Tvá jako v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dejž nám dnes. A odpusť nám naše viny, jakož i my odpouštíme našim viníkům. A neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od zlého. Neboť Tvé jest království i moc i sláva na věky. Amen.“

Píseň: 786 Tomu, kdo pro žal hlavu věší

Poslání: Požehnán buď Hospodin. On nám dal své slovo, abychom jej poslouchali, on nám zaslíbil své království, abychom měli naději. Jděte spolu s druhými odvážně a s pokorou. Netrapte se. Radost z Hospodina bude vaší záštitou.

Požehnání: Sám Pán pokoje ať vám uděluje pokoj vždycky a ve všem. Pán se všemi vámi. 2Te 3,16

Píseň: 483 Slyš, jaká to libá píseň