O nás Program Kontakt Fotogalerie Mapa Staršovstvo
Interiér Exteriér Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Uhříněvsi a Říčanech
Banner

Uhříněves 12.11.2023 Ž 139,1-17 (Jiří Ort)

odt download 

Uhříněves 12.11.2023

Pozdrav: Milé sestry, milí bratři, milí přátelé, všechny vás vítám při tak krásné příležitosti jako jsou bohoslužby vděčnosti a požehnání malému Bohouškovi Kellerovi.

Introit: Hospodine, celým srdcem Ti vzdávám chválu, klaním se Ti před Tvým svatým chrámem, Tvému jménu vzdávám chválu za Tvé milosrdenství a za Tvou věrnost. Ž 138,1-2

Píseň: Ž 139 Míra

Modlitba: Pane Bože, dnes přicházíme s radostí a těšením. Dnes před Tebou chceme vyznat, jak pochybné a bláznivé jsou naše strachy, naše pochybnosti, naše obavy, že jsi na nás zapomněl. Chceme poděkovat, že před námi otevíráš svou budoucnost. Chceme poděkovat, že ji otevíráš i před našimi drahými – dnes zvlášť před Bohouškem.

Děkujeme, že smíme věřit, že nabídka Tvého království, nabídka prostoru k životu, kterou přinesl Ježíš z Nazareta, kterého jsi poslal, aby nás naučil v Tvém prostoru žít a aby nás ujistil, že neexistuje nic, co by nás z něj mohlo vyhnat ven, platí nejen pro Bohouška, ale i pro nás všechny.

A tak Ti dnes chceme především děkovat a radovat se z Tvé milosti. Chceme ji prožívat i vyprávět si o ní. Chceme Tě poprosit, buď tu dnes s námi, posvěť svým Duchem svatým naši radost i náš závazek. Amen.

Slovo dětem:

Píseň s dětmi: S125 Jen Ty, Pane můj

Čtení: Ž 139,1-17 - Pavol

Píseň: 305 Tobě, Bože, děkujeme

Text: Ef 2,8-10

Haleluja. Kéž ti vzdají chválu, Hospodine, veškeré tvé skutky, kéž ti tvoji věrní dobrořečí, ať hovoří o tvém slavném kralování, ať promluví o tvé bohatýrské síle. Haleluja. Ž 145,10n

Dnešní texty vybrali pro Bohouška jeho rodiče. A jsem jim za to moc vděčný. Protože nám tyto texty otevírají z jiné perspektivy. A to hned několikrát.

Žalm 139. je úchvatným chvalozpěvem. A zároveň – kdybychom jej dočetli až do konce – zcela realistickým popisem prostředí, do kterého je tento chvalozpěv zasazen. Dohodli jsme se s Jitkou a Jirkou, že četbu žalmu ukončíme veršem 17., to ale neznamená, že bychom si tuto skutečnost neuvědomovali. Že by si ji neuvědomovali Jitka s Jirkou, když se rozhodli, že spolu vstoupí do manželství, že by si ji neuvědomovali, když se rozhodli prosit o dar nového života. Když se radovali a radují z jeho daru. Když se radují z Bohouška.

A právě proto výběr dnešního textu. Je to výběr odvahy v důvěře. Z pohledu vašeho, Jitko a Jirko. Okouzlilo mě, že tento žalm vám nepřišel do ruky až když jste vybírali texty pro Bohouška, ale že vás provázel už během Jitčina těhotenství. „Tys to byl, kdo utvořil mé ledví, v životě mé matky jsi mě utkal.“ Žalmista tu neprosí, on to prostě vnímá jako fakt, za který vděčně vzdává chválu. Tato jistota Boží přítomnosti, Boží aktivní přítomnosti ve vašich životech, je hlubokým svědectvím pro nás všechny.

Váš výběr je zároveň darem životního kompasu. Darem pro Bohouška. Už jsme mluvili o tom, že naše doba je náročná. A uprostřed ní je pro mnoho lidí až nemožné najít smysl. Pro mnoho mladých lidí je velice náročné vidět budoucnost pro svůj život. Mohli bychom mluvit o tom, že se doba vymyká z pantů. Velice častou reakcí je ohlížení se do minulosti a její glorifikace. Ale to vy svým darem Bohouškovi nenabízíte. Kompas, který mu dáváte, vede do budoucnosti. Vy nabízíte pomoc k „odvaze být“ – jak to krásně nazval teolog Paul Tillich. Vy Bohouška povzbuzujete, aby se nebál žít, aby se nebál snít – jak krásně píše ve své knize papež František. Je to možné, vždyť Bohoušek ani nikdo z nás nemusí smysl svého života hledat v tom, že kolem sebe postaví hradby – vždyť jeho život je v Božích rukách. Až extrémně, způsobem, který hraničí s predestinačním učením, to vyjadřuje žalmista slovy: „Tvé oči mě viděly v zárodku, všechno bylo zapsáno v tvé knize: dny tak, jak se vytvářely, dřív než jediný z nich nastal.“

A tady přichází ke slovu druhý vybraný text – ten novozákonní z listu do Efezu. Jako byste jeho výběrem chtěli zabránit statickému vnímání onoho nádherného obrazu zápisu do Boží knihy života. Oddíl z listu do Efezu vstupuje totiž do našeho uvažování, do našeho zkoumání, jasným slovem o milosti. O Boží milosti. Jakoby náš text křičel do světa „Pán Bůh je živý!“. A jako takový není „pouhým“ stvořitelem, jakýmsi konstruktérem, který vyrobí a naprogramuje „lidský výrobek“. Je živým Bohem, který doprovází, který naslouchá, který reaguje na lidské jednání.

Bohouškův život, ani život nikoho z nás, není prostě „daný“. Bohouška čeká životní cesta, na jejímž je počátku. Cesta naplněná hledáním, životními vítězstvími i prohrami, chybami. Bez toho prostě cesta vpřed není možná. Strach z chyb, ze selhání, z toho, že bychom mohli zabloudit, nás totiž nutně udržuje v již postavených hradbách. Zbavuje nás odvahy, znemožňuje snít. Zatarasuje cestu k budoucnosti.

Ale Bůh, kterému Bohouška odevzdáváte, Bůh, kterého prosíte o požehnání pro vaše dítě, je Bohem živým. A to nikoliv despotickým vládcem, ale milosrdným otcem. Bohem, o kterém Mojžíš vyznal: „Hospodin, Hospodin! Bůh plný slitování a milostivý, shovívavý, nejvýš milosrdný a věrný,…“. (Ex 34,6) A o kterém svědčil svým životem, smrtí a vzkříšením Ježíš z Nazareta, kterého vyznáváme jako Spasitele, Zachránce. Tuto životní jistotu nám Bůh nabízí v Ježíši z Nazareta, kterého vyznáváme jako Spasitele, Zachránce. V jeho životě, v jeho svědectví o Božím prostoru života, v jeho smrti a vzkříšení. Není místo, neexistuje situace, ze které by Pán Bůh nenabízel cestu do svého života. A právě text, který jste, Jitko a Jirko, Bohouškovi vybrali, tuto skutečnost bezpodmínečné Boží milosti shrnuje v pouhých několika verších.

Vypadá to, že už není, co dodat. Že už není možné nějak víc popsat, vykreslit dar, který od Boha dostává Bohoušek i my. A přesto autor epištoly dodává ještě jednu větu: „Jsme přece jeho dílo, v Kristu Ježíši stvořeni k tomu, abychom konali dobré skutky, které nám Bůh připravil.“ Skutečně nejde o zpochybnění přesvědčení, že „Spasení není z vás, je to Boží dar; není z vašich skutků, takže se nikdo nemůže chlubit.“ Není to zpochybnění, je to naopak otevření očí pro celou šířku daru života, který od Pána Boha dostáváme. Jakoby nás zároveň autor vracel k textu žalmu 139. Bohoušek je Boží dítě, jeho život má smysl. V Ježíši Kristu je zván do života, kde je mu tento smysl nabízen. A ten smysl je právě v tom, že se darovaný život otevírá životům lidí kolem něj. Že se otevírá celému stvoření. Ujištění o Boží nabídce v celé její hloubce je smyslem požehnání, které dnes chceme Bohouškovi vyprosit. Amen.

Píseň: 342 Kristus je má síla i spasení

Představení požehnaného: Milé sestry a milí bratři, členové církve Kristovy a tohoto jejího sboru v Uhříněvsi, rodiče Bohumila pro něj požádali o požehnání. (1)Staršovstvo s požehnáním velice rádo souhlasí.

Prosím vás, abyste předstoupili. Všichni povstanou.

(2)Slova ustanovení: Tak Boží Duch dosvědčuje našemu duchu, že jsme Boží děti. A jsme-li děti, tedy i dědicové – dědicové Boží, spoludědicové Kristovi; trpíme-li spolu s ním, budeme spolu s ním účastni Boží slávy.

Ř 8,16-17

Slovo o požehnání: Slyšeli jsme slovo ujištění, že patříme Bohu. Toto ujištění se může stát životní nadějí Bohouškovi i každého z nás. Naději, ve které smíme přijmout, že jsme přijati. Naději života, jehož dárcem a zdrojem je Ježíš z Nazareta, ten Ukřižovaný a Vzkříšený. Kristus. Z toho se smíme radovat a za to děkovat.

Vyznání: Milá Jitka, milý Jirko, nyní vyznejte spolu s tímto shromážděním víru v Boha Otce, Syna i Ducha svatého, víru v základní naději, kterou spolu všichni máme a ve kterou bude dnes požehnán Bohoušek. Učiňme to slovy Apoštolského vyznání víry, které spojuje křesťany všech dob a církví:

Apoštolské vyznání víry:

Věřím v Boha, Otce všemohoucího, Stvořitele nebe i země, i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha svatého, narodil se z Marie Panny, trpěl pod Pontským Pilátem, byl ukřižován, umřel a byl pohřben, sestoupil do pekel, třetího dne vstal z mrtvých, vstoupil na nebesa, sedí na pravici Boha Otce všemohoucího, odkud přijde soudit živé i mrtvé. Věřím v Ducha svatého, v svatou církev obecnou, svatých obcování, hříchů odpuštění, těla z mrtvých vzkříšení a život věčný. Amen.

Otázky:

Vyznali jsme všichni společně svoji naději, že Pán Bůh přijímá v Ježíši Kristu Bohouška i každého z nás. Vyznali jsme svoji víru, že Pán Bůh v Ježíši Kristu nabízí život Bohouškovi i každému z nás.

Jitko a Jirko, vyznáváte, že chcete Bohouškovi předávat ujištění o Boží lásce a bezpodmínečném přijetí. Chcete ho vychovávat v jistotě, že jeho život je Božím darem a má obrovskou hodnotu, kterou mu nic a nikdo nemůže vzít. V jistotě, že ho Pán Bůh stvořil, věděl o něm dřív než vy a má záměr pro jeho život.

Chcete ho ujistit, že víra v Ježíše z Nazareta jako Krista přináší naplnění života, vede ke spasení a věčnému životu. Přináší také jistotu, že je Pán s ním a nikdy ho neopustí.

Je-li tomu tak, odpovězte – ano, s pomocí Boží

Otázka blízkým a sboru: Milá rodino, milí členové tohoto společenství lidu Páně, chcete být společně svědectvím o Boží milosti a lásce Bohouškovi a jejich rodičům? Chcete-li, odpovězte: Ano, s pomocí Boží.

Akt požehnání: Pán Ježíš Kristus praví: Nechte děti přicházet ke mně, nebraňte jim, neboť takovým patří království Boží.

Bohoušku, Boží požehnání spočiň na tobě a zůstaň s tebou navždy. Amen.

Modlitba nad Bohouškem: Bože, stvořiteli všeho živého, děkujeme Ti za radost z narození Bohouška. Děkujeme Ti za ochranu, kterou jsi poskytl jemu i jeho mamince, a prosíme Tě: buď Bohouškovi i dál blízký svou péčí a milostí. Ty víš, jak těžký úkol je před námi: vést své děti tak, aby se mohly radovat z Tvé lásky a žít ve smlouvě milosti, kterou jsi i s nimi v Ježíši Kristu uzavřel. My na to ze své síly nestačíme. Proto prosíme Tebe: Ty sám se ujmi Bohouška, chraň ho od zlého a posiluj v dobrém. Dej mu v bohaté míře okusit všechno veliké a krásné, co pro nás v milosti našeho Pána Ježíše Krista máš. Amen.

Píseň:

Ohlášky:

Přímluvná modlitba: Pane, Ty obdarováváš člověka svou láskou. Obdarováváš ho svou věrností. My jsme těmi, kdo si to smějí znovu a znovu připomínat ve společenství Tvého lidu. A my jsme také těmi, kdo by měli povzbuzovat a prosit za všechny, kdo mají trápení, kdo potřebují pomoc.

Dnes Ti zvlášť děkujeme i prosíme za rodinu Bohouška. Prosíme, provázej je všechny a opatruj. Za to Tě, Pane, prosíme.

Pane, denně si uvědomujeme, že naše síly nestačí, abychom pomohli všem, kdo to potřebují. Prosíme, pomáhej nám promýšlet koncepční řešení, aby se pomoc dostala pokud možno i k těm nejubožejším. Prosíme, abys nás v tom dával fantazii a odvahu. Za to Tě, Pane, prosíme.

Pane, odevzdáváme do Tvé náruče oběti válečných konfliktů. Odevzdáváme Ti blízké obětí teroristických útoků. Prosíme i za nás, abychom nepodléhali nenávisti, ale pracovali na cestě pomoci. Za to Tě, Pane, prosíme.

Pane, myslíme na všechny, kdo se cítí být cizinci ve společnosti, ve které žijí. Myslíme na ty, kteří jsou vytěsňováni na okraj. Myslíme na seniory, myslíme na mladé lidi, kteří nezapadají do mechanismu výkonnosti. Myslíme na lidi ze střední generace, kteří se strachují o budoucnost svých dětí. Pane, prosíme pro všechny o Tvé ujištění, že Ty jsi poslal svého Syna právě pro ty, kteří patřili a patří mezi outsidery. Prosíme, abys nám ukazoval cestu, jak těmto lidem být pomocí. Za to Tě, Pane, prosíme.

Prosíme za rodiny, za vztahy v nich, které jsou pod tlakem nedostatku společného času. Prosíme, uč nás rozpoznávat důležitost stálé starosti o vztahy mezi nejbližšími. Za to Tě, Pane, prosíme.

Prosíme Tě o posilu pro Ty, kdo se snaží vnášet lidskost do prostoru, ve kterém žijí. Prosíme, posiluj nás všechny, abychom nepodlehli tlaku nenávisti, který kolem nás roste. Abychom ze svého jednání nenechali mizet lidskost vůči lidem jiného sociálního zařazení, jiné rasy, jiného náboženského přesvědčení, jiných názorů. Abychom neotrávili prostředí, ve kterém vyrůstají naše děti a vnoučata. Za to Tě, Pane, prosíme.

Prosíme za ty, kdo se snaží pomáhat v zachování Tvého stvoření pro další generace. Za ty Tě, Pane, prosíme.

Pane, odevzdáváme Ti své tiché díky i prosby. Za to vše Tě, Pane, prosíme.

Spolu se všemi lidmi, kteří touží po naplnění Tvého zaslíbení pokoje, k Tobě voláme jako ke svému Otci: „Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno Tvé. Přijď království Tvé. Buď vůle Tvá jako v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dejž nám dnes. A odpusť nám naše viny, jakož i my odpouštíme našim viníkům. A neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od zlého. Neboť Tvé jest království i moc i sláva na věky. Amen.“

Píseň: 260 Samému Bohu sláva, čest

Poslání: Ať vaše radost, vaše dílo i vaše slova vypráví o vaší naději a jsou zaslíbením toho, co přichází od Boha.

Požehnání: Ať vám milost dělá život krásným a bohatým před Boží tváří, láska ať vás provází a hřeje

a ať vás brání před chladem a mrazem lidské zloby

a Boží pravda ať vám svítí na cestu, když se moci chopí tma. Amen.

Píseň: 408 Král věčný nás požehnej

(1)  Jiří Keller (8th of November 2023, 09h 54m) :
JKNení to pro požehnání až moc formální ? Musí staršovstvo odsouhlasit i požehnání (nevím, ptám se)
(2)  Jiří Keller (8th of November 2023, 09h 57m) :
JKTo jsou hezké verše, ale přijde nám, že spíš patří ke křtu, ne ?