O nás Program Kontakt Fotogalerie Mapa Staršovstvo
Interiér Exteriér Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Uhříněvsi a Říčanech
Banner

Uhříněves 24.12.2022 Lk 2,1-7 (Jiří Ort)

odt download 

Uhříněves 24.12.2022

Pozdrav: Milé sestry, milí bratři, milí přátelé, vítám vás na štědrovečerních bohoslužbách pozdravem: Milost našeho Pána Ježíše Krista, láska Boží a přítomnost Ducha svatého se všemi vámi.

Amen.

Introit: Lid, který chodí v temnotách, uvidí velké světlo; nad těmi, kdo sídlí v zemi šeré smrti, zazáří světlo. Iz 9,1

Píseň: 261 Aj čas vzácný přišel

Modlitba: Pane Bože, děkujeme, že si nás zveš k sobě na prahu radosti ze zázraku Tvé milosti v narození Ježíše z Nazareta. Děkujeme, že díky Tvému pozvání se smíme sejít v tomto kostele a že tu smíme přijímat ujištění i se navzájem povzbuzovat, že jsi přišel i do našeho života a provázíš nás v každý okamžik.

Děkujeme, že se i dnes smíme učit rozpoznávat Tvé stopy v našich všedních dnech, v našich radostech i trápeních. Děkujeme, že se smíme učit rozpoznávat Tvůj výhled do budoucnosti, který se nám tak často zastírá. Děkujeme, že to vše smíme nacházet ve svědectví Tvé cesty za člověkem v Ježíši z Nazareta, kterého jsi i nám poslal s nabídkou Tvého života.

Máme radost, že se toto svědectví nezastavuje ve dveřích kostelů, že je nevymezuješ hranicemi našich představ, ale že všichni lidé smějí slyšet ujištění o naději, že naše životy patří Tobě. Navzdory vší bolesti a neporozumění, navzdory naší slabosti a nevíře – smíme slyšet, že Ty dáváš svůj výhled. Že nabídka Tvé milosti naplňuje smyslem naše dny. Že ukazuješ k daru nejvzácnějšímu – daru života, který smíme přijímat v Ježíši Kristu.

Za to vše Ti děkujeme a prosíme Tě, abychom toto svědectví nezůstávali dlužni svým blízkým i lidem okolo nás.

Amen.

Čtení: Ž 96

Píseň: 458 Velebme vždy s veselím

Text: Lk 2,1-7

Haleluja. Nebesa se zaradují, rozjásá se země, vstříc Hospodinu, že přichází. Haleluja. Ž 96,11a.13a

Když naslouchám žalmu, který připadl na tuto chvíli podle ekumenického lekcionáře, mám smíšené pocity. Jako bych opatrně vstupoval do světa, kterému nerozumím, kterému příliš nedůvěřuji. Při rozhovoru mi paní, která pracuje na sociálním odboru, položila otázku, jestli je v novém roce něco, na co se těšit. Protože ten minulý nestál za nic. Chvíli jsem přemýšlel a uviděl před sebou naše vnoučata a poctivě jsem řekl, že se těším, jak budou růst, jak budou objevovat svět. To ostatně patřilo k těm nejkrásnějším věcem i v tomto roce. Při tom jsem si uvědomil, že jsem utekl do soukromí. Že jsem nedokázal poctivě odpovědět, na co by bylo možné se v tomto světě těšit.

A do toho vstupuje náš žalm. Rozzářený text plný radostných tónů. Jakoby žalmista skutečně žil v jiném světě než my. Jeho pohled vystihuje snad nejlépe 10. verš: „Hospodin kraluje! Pevně je založen svět, nic jím neotřese. On povede při národů podle práva.“ Svět pod vládou Hospodina, Boha Izraele.

Máme pocit, jakoby žalmista žil v národě, který vládl celému svému okolí. Máme pocit, že zprávy o Egyptu, Asýrii, Babylónii, Persii, byly pouhým historickým omylem. Protože všemu vládl Boží lid Izrael a jeho Bůh. Jenže – ono to tak nebylo. Není možné si nevšimnout historie Izraele. Není možné si v této historii nevšimnout převažující skutečnosti utrpení a zoufalství. A přesto ty jásavé tóny. Přesto další text k oněm dvěma přečteným je zapsán v knize proroka Izajáše – my jsme slyšeli pouhou část: „Lid, který chodí v temnotách, uvidí velké světlo; nad těmi, kdo sídlí v zemi šeré smrti, zazáří světlo.“ (Iz 9,1) Slova naděje - ale uprostřed textů naplněných tvrdým slovem soudu – to je zvěst první části Izajášova proroctví. Izajáš velice reálně vnímá svět kolem sebe.

Není tedy důvod, aby se Židé dívali do budoucna s velkým optimismem a jásáním. A i kdyby tento žalm byl odrazem doby klidu, odrazem příslušnosti žalmisty k vládní vrstvě kněží, nic to na situaci nemění. I kdyby to byla pravda, tak tyto žalmy byly zařazeny do biblického kánonu v době, kdy byli Židé v zajetí nebo pronásledovaní. A stále tu byl žalm 96., který se Židé modlili, stále tu byla obrovská důvěra v Boha Izraele, který kraluje.

Do takového světa přichází dnešní texty. Do takového světa přichází zvěst půlnoční bohoslužby. Zvěst vánočního evangelia – vánoční dobré zprávy. Dnešní svědectví žalmisty je nesmírně aktuální – odpovídá na otázku, jestli je možné se v dnešní době na něco těšit. Na tuto otázku, ke které se přiznává snad každý člověk, který je sevřen obavami z budoucnosti. Ať už staří lidé nebo lidé všelijak odsunutí na okraj, kteří se nemají jak bránit proti změnám situace, nebo mladí lidé, kteří se cítí přes své mládí a sílu stejně bezmocní. Není možné si nevšimnout stoupajícího počtu lidí s psychickými problémy kolem nás. Pro ně, pro nás všechny, zaznívá ujištění, že Pán Bůh neodvrátil oči od svého stvoření.

A pro nás se toto vyznání opírá o příběh narození dítěte. A to dítěte zcela obyčejných rodičů, kteří se nijak nevymykají z tlaků, které zažívají jejich spoluobčané. V jejich příběhu, který nebyl o nic zajištěnější, než příběhy druhých lidí.

Narodilo se dítě. Začíná jeden konkrétní příběh, který vstoupí do příběhů lidí okolo sebe. Tak to je, tak to zažíváme. Po narození dítěte se najednou všechno změní – pro někoho zcela zásadně, a pro další se změna promítne právě změnou příběhů z blízkosti dítěte. To není nic výjimečného. Jen – jen bychom tento způsob neočekávali v otázce budoucnosti celého stvoření. Jen bychom tento způsob neočekávali od Hospodina.

A přece nás vánoční evangelium ujišťuje, že to je způsob, jakým chce Hospodin, Bůh Izraele, proměnit nejen naše životy, ale celé lidské dějiny. Jsme na začátku lidského příběhu, který končí prohrou – končí na kříži. A přesto si ho vyprávíme, přesto se k němu stále vracíme, přesto se stále znovu ptáme po jeho smyslu – v důvěře, že se Pán Bůh k tomuto dítěti přiznal.

Nechat se ovlivnit životem tohoto narozeného dítěte pak vede k proměně vnímání světa kolem nás. Protože pak rozpoznáme Boží zaslíbení i tam, kde už ztrácíme jakýkoliv výhled do budoucnosti, protože pak vidíme Boží stopy i tam, kde ztrácíme smysl dějů kolem nás. Protože pak budeme schopni vyznat vděčnost za Boží přítomnost tam, kde se nám zdá, že jsme zcela opuštění.

A tak se v naději narození dítěte smíme učit vyznávat uprostřed tohoto světa spolu se žalmistou: „Zpívejte Hospodinu píseň novou, zpívej Hospodinu, celá země! Zpívejte Hospodinu, dobrořečte jeho jménu, zvěstujte den ze dne jeho spásu, vypravujte mezi pronárody o jeho slávě, mezi všemi národy o jeho divech, neboť veliký je Hospodin, nejvyšší chvály hodný, budí bázeň, je nad všechny bohy. … Hospodin kraluje! Pevně je založen svět, nic jím neotřese. On povede při národů podle práva. Nebesa se zaradují, rozjásá se země, moře i s tím, co je v něm, se rozburácí, pole zazní jásotem, i všechno, co je na něm. Tehdy zaplesají všechny stromy v lese vstříc Hospodinu, že přichází, že přichází soudit zemi. On bude soudit svět spravedlivě a národy podle své pravdy.“ Amen.

Píseň: 486 Marie má dítě, Pane

Ohlášky

Přímluvná modlitba: Bože, náš Otče, chceme dnes moc prosit, abys svým evangeliem proměnil naše životy. Poprosit, abys nás zbavil strachu a zaměstnal nás na práci pro Tvé stvoření. Abys nás posílal všude tam, kde je potřeba pomoci.

Moc prosíme za rodiny, které právě v těchto dnech zažívají smutek rozloučení. Smutek ze smrti blízkého člověka. Za ně Tě, Pane, prosíme.

Moc prosíme, abys nás posílal za těmi, kdo mají pocit, že je jejich život zbytečný. Prosíme, uč nás všechny ujišťovat, že pro Tebe má cenu život každého člověka, že slyšíš modlitby všech, kdo k Tobě volají. Za to Tě, Pane, prosíme.

Moc prosíme, abys nás právě v tomto svátečním čase učil naslouchat lidem kolem nás. Abys nás učil jim rozumět, rozumět jejich radostem i trápení. Rozumět jejich životům tak, abychom s nimi dokázali žít v pokoji a porozumění. Za to Tě, Pane, prosíme.

Pane, odevzdáváme Ti všechny, kdo nejsou lhostejní k tomu, co se kolem nás děje. Moc prosíme, abychom dokázali pomoci, abychom alespoň dokázali povzbudit všechny, kdo se snaží o spravedlivější společnost pro všechny, kdo se snaží o to, aby plnohodnotný život nebyl pouze pro někoho. Za to Tě, Pane, prosíme.

Moc prosíme za ty, kdo se právě v adventním období trápí, protože právě nyní cítí hloubku odcizení ve své rodině. Prosíme, uč nás naslouchat, uč nás povzbuzovat tak, aby si lidé co nejméně ubližovali. Za to Tě, Pane, prosíme.

Moc prosíme za všechny, kdo pomáhají lidem okolo sebe. Za lidi v sociálních službách, za lidi v neziskovkách, za pracovníky Diakonie, Adry, Charity a mnohých dalších organizacích. Za ně Tě, Pane, prosíme.

Moc prosíme za všechny, kdo se snaží chránit Tvé stvoření. Za ně Tě, Pane, prosíme.

Prosíme právě dnes za ty, kdo museli odejít ze svých domovů a hledají domov nový. Za ně Tě, Pane, prosíme.

Pane, prosíme, vyslyš naše tiché díky a prosby. … Za to vše Tě, Pane, prosíme.

Voláme k Tobě spolu se všemi, kdo hledají život: „Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno Tvé. Přijď království Tvé. Buď vůle Tvá jako v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dejž nám dnes. A odpusť nám naše viny, jakož i my odpouštíme našim viníkům. A neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od zlého. Neboť Tvé jest království i moc i sláva na věky. Amen.“

Píseň: 479 Syn Boží se nám narodil

Poslání: Ať vaše radost, vaše dílo i vaše slova vypráví o vaší naději a jsou zaslíbením toho, co přichází od Boha.

Požehnání: Zpívejte Hospodinu novou píseň, vždyť před očima všech národů zjevil svou spravedlnost a nezapřel své milosrdenství. Ať vás jeho milost, láska a pravda provázejí, kamkoli zamíří vaše kroky; Boží pokoj ať prozáří vaše dny a vede vaše cesty.

Píseň: 484 Tichá noc